Muzeul Național al Poliției Române este unicul muzeu cu acest profil din țara noastră, fiind inaugurat la data de 7 iulie 2000. Este așezat vizavi de Curtea Domnească, în aceeași incintă cu Muzeul de Artă și cel de Istorie.
Clădirea care găzduiește Muzeul Naţional al Poliției Române, un elegant monument de arhitectură, este situată pe locul fostei „Case a coconilor”, ridicată de Domnul Constantin Brâncoveanu în anul 1701, pentru a servi drept locuință fiilor săi. În anul 1831, în această clădire a funcționat Ocârmuirea Județului. Între 1867 și 1893 a fost reconstruită clădirea actuală în stil neoclasic, care a înglobat și vechile beciuri. După construirea Prefecturii Județului (actualul Muzeu de Artă), a funcționat ca Muzeu de Etnografie, devenind mai apoi Muzeul Național al Poliției Române.
O vizită la muzeu ne prilejuiește cunoașterea diferitelor etape de dezvoltare ale Poliției Române, oglindind drumul parcurs de această instituție în evoluția sa, atât pe plan național, cât și internațional.
Circuitul este deschis cu o primă sală dedicată Agiei, prima instituție polițienească de la noi, apărută la cumpăna veacurilor XVIII-XIX. Sunt expuse aici uniforme, arme și diverse documente. Următoarele două încăperi continuă evoluția în timp a Poliției de la perioada modernă a Principatelor și până în aceea de deplină maturitate a instituției, corespunzătoare perioadei interbelice.
Spațiul amplu al celei de-a patra săli ilustrează activitatea Poliției în perioada contemporană (după Revoluția din Decembrie 1989), precum și aspecte din unitățile de învăţământ polițienesc din țara noastră. Principalul punct de atracție al expoziției îl constituie o motocicletă a Poliției Rutiere.
Penultima sală prezintă o bogată colecție de uniforme și caschete de poliție din diverse state ale lumii, constituită în principal din donații, iar ultima încăpere, cea de-a șasea, este dedicată IPA, Asociația Internațională a Poliției, instituție ce a luat ființă în anul 1950. În această sală sunt prezentate fanioane și plachete, însemne de armă, insigne ș.a.
PROGRAM DE VIZITARE:
Luni: închis
Marţi – Duminică: 9.00 – 17.00
Casa de bilete se închide cu 30 de minute înaintea închiderii programului de vizitare.
TARIFE:
Taxă de vizitare:
Întreg: 7 lei
Redus: 3.5 ron (elevi, studenţi, pensionari)
Taxă fotografii:
Amatori: 15 ron / ora / aparat
Profesionişti: 25 ron / ora / aparat
Taxă filmare:
Amatori: 40 ron / ora / aparat
Profesionişti: 750 ron / ora / aparat pentru spaţiile exterioare
Profesionişti: 1500 ron / ora / aparat pentru spaţiile interioare
Taxă pentru închirieri de spaţii:
120 ron / ora