Conditii de calatorie
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE a realizat „Ghidul de asistenţă pentru cetăţenii români care călătoresc în străinătate”- cu informaţii utile tuturor celor care intenţionează să călătorească în străinătate. Materialul poate fi accesat pe www.mae.ro, la rubrica „Sfaturi de călătorie – Ghiduri de călătorie” – http://www.mae.ro/node/1552.
Documente de care veti avea nevoie
Pentru cetăţenii din Uniunea Europeană
- Paşaport sau carte de identitate
În prezent nu mai există controale de frontieră la graniţele dintre 22 de ţări UE. Acest fapt se datorează normelor Schengen care fac parte din legislaţia comunitară. Aceste norme elimină toate controalele la graniţele interne, dar instituie controale eficiente la graniţele externe ale UE și introduc o politică comună a vizelor. Toate ţările UE sunt membre cu drepturi depline ale spaţiului Schengen, cu excepţia Bulgariei, a Ciprului, a Irlandei, a României și a Regatului Unit. Prin urmare, veţi avea nevoie să prezentaţi un document de identitate valabil (pașaport sau carte de identitate) pentru a călători în aceste cinci ţări. Elveţia, Islanda și Norvegia sunt, de asemenea, membre ale spaţiului Schengen, însă nu sunt membre ale UE. La intrarea sau la ieșirea din UE, veţi avea nevoie la graniţele externe de un pașaport valabil sau de o carte de identitate.
Când călătoriţi în UE, este bine să aveţi pașaportul sau cartea de identitate asupra dumneavoastră pentru a putea, în orice eventualitate, să vă declinaţi identitatea. Din motive de ordine publică sau de securitate naţională, pe perioade limitate, pot fi efectuate verificări la graniţele interne.
Asiguraţi-vă că, în cazul în care copiii dumneavoastră vă însoţesc în călătorie, aceștia fie au propriul pașaport sau propria carte de identitate, fie figurează în pașaportul dumneavoastră.
Acordurile cu Elveţia, Islanda, Liechtenstein și Norvegia oferă cetăţenilor din aceste ţări dreptul de a fi trataţi la fel ca cetăţenii UE și de a călători în UE doar cu cartea de identitate sau cu pașaportul.
Vize - Nu aveţi nevoie de viză pentru a călători în interiorul UE
Există 34 de ţări ai căror cetăţeni nu au nevoie de viză pentru o ședere de cel mult trei luni în UE. Acestea includ Australia, Canada, Croaţia, Japonia, Noua Zeelandă și Statele Unite. Lista ţărilor ai căror cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în Regatul Unit sau în Irlanda diferă puţin de cea a altor ţări membre UE. Dacă nu sunteţi sigur, verificaţi la cel mai apropiat consulat al oricărei ţări din UE.
Dacă viza dumneavoastră este emisă de o ţară care aplică integral normele Schengen, aceasta vă permite automat să călătoriţi și în celelalte ţări din spaţiul Schengen. De altfel, dacă aveţi un permis de rezidenţă valabil emis de către una dintre ţările Schengen respective, acesta este echivalent cu o viză. Este posibil să aveţi nevoie de o viză naţională pentru a vizita ţările care nu sunt membre ale spaţiului Schengen.
Banii
Moneda euro
Euro este moneda naţională pentru aproximativ 329 de milioane de locuitori din 16 ţări membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania. Ţările UE care nu folosesc moneda euro sunt Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Suedia și Regatul Unit. Cele opt ţări care au intrat în UE din 2004 s-au angajat să adopte moneda euro atunci când sunt pregătite.
Simbolul pentru moneda euro este €. Bancnotele euro sunt identice în toate ţările, dar fiecare ţară emite monede proprii, având o faţă comună și o faţă cu o emblemă naţională distinctivă. Toate bancnotele și monedele pot fi utilizate în orice ţară UE care a adoptat moneda euro, inclusiv în multe dintre teritoriile acestora de peste mări, cum ar fi insulele Azore, insulele Canare, Ceuta și Melilla, Guyana Franceză, Madeira, Martinica, Mayotte, Réunion și Saint-Pierre și Miquelon.
Monaco, San Marino și Cetatea Vaticanului au adoptat euro ca monedă naţională, ceea ce le oferă, de asemenea, dreptul de a emite un anumit număr de monede euro având feţele naţionale ale ţărilor respective. Un număr de ţări și teritorii folosesc euro ca monedă de facto, printre acestea numărându-se Andorra, Kosovo și Muntenegru.
În ţările europene din afara zonei euro, multe hoteluri, magazine și restaurante, mai ales din zonele turistice, acceptă plata în euro, pe lângă moneda naţională, deși nu sunt obligate din punct de vedere legal să procedeze astfel.
Numerar şi cărţi de credit
Datorită normelor UE, pentru retragerea de euro de la un automat bancar se aplică aceeași taxă pe întregul teritoriu UE, taxă echivalentă celei aplicabile în ţara dumneavoastră de origine atunci când retrageţi bani de la un automat bancar care nu aparţine băncii dumneavoastră. Taxa de tranzacţie pentru plăţile în euro cu un card de debit sau de credit în UE este aceeași cu cea aplicabilă în ţara dumneavoastră. Desigur, aceste taxe pot fi diferite de la o bancă la alta.
Asistenţă pentru consumatori
În calitate de consumator, sunteţi protejat prin legislaţia de bază oriunde v-aţi afla în UE.
- Legislaţia comunitară privind etichetarea alimentelor vă oferă posibilitatea să faceţi alegeri în cunoștinţă de cauză cu privire la ceea ce cumpăraţi. Puteţi verifica lista ingredientelor pentru a le identifica pe cele asociate cu alergii sau intoleranţe. Există reglementări privind produsele care pot fi numite „biologice”, precum și norme de utilizare a indicaţiilor privind nutriţia și sănătatea de pe produsele alimentare.
- Prețul unitar al produselor – prețul pe kilogram sau pe litru – trebuie afișat în supermarketuri pentru ca preţurile să fie mai ușor de comparat.
- Produsele cosmetice trebuie să indice termenul de valabilitate după prima deschidere. Căutaţi simbolul care reprezintă un recipient deschis. Etichetele produselor de protecţie solară ar trebui să conţină în prezent informaţii mai clare, precum și o precizare standard a gradului de protecţie UVA, termeni standard pentru descrierea nivelurilor de protecţie și să nu conţină termeni care pot induce în eroare, precum „protecţie totală”.
- Legislația UE oferă protecție privind pachetele de servicii turistice și sistemele de proprietate imobiliară în regim de indiviziune.
Calatoria cu maşina
Permisul de conducere
Asigurarea auto
Oriunde călătoriţi în UE, poliţa de asigurare a mașinii oferă automat acoperirea minimă (de răspundere civilă) prevăzută de lege. Aceasta se aplică, de asemenea, în Elveţia, Islanda și Norvegia. Dacă beneficiaţi de o poliţă de asigurare completă în ţara dumneavoastră, asiguraţi-vă că este valabilă și pentru călătoriile în străinătate.
Cartea verde nu este obligatorie pentru călătoriile în UE, dar servește drept dovadă de asigurare recunoscută la nivel internaţional și facilitează procedurile de soluţionare a daunelor auto în urma unui accident. Dacă nu luaţi cartea verde cu dumneavoastră, luaţi certificatul de asigurare auto.
Asigurătorul dumneavoastră vă poate da un formular european de constatare a accidentului – document standard care facilitează demersurile privind declaraţia pe loc în cazul în care sunteţi implicat într-un accident în altă ţară.
Siguranţa rutieră
Portul centurii de siguranţă este obligatoriu în toate ţările din UE în orice tip de autovehicul, inclusiv în autocarele turistice și microbuze. Automobilele, camioanele și, unde este posibil, celelalte vehicule trebuie să fie echipate cu dispozitive de siguranţă corespunzătoare pentru copii.
Folosirea telefonului mobil la volan mărește foarte mult riscul de producere a unui accident și este interzisă explicit sau implicit în toate ţările din UE.
Nivelul de alcoolemie autorizat la volan variază între 0,2 mg/ml și 0,8 mg/ml, iar unele ţări nu permit nicio îmbibaţie alcoolică în sânge.