Muzeul de Istorie din Târgoviște este așezat pe Calea Domnească, în imediata apropiere a Centrului vechi și a Curții Domnești, fiind învecinat cu alte două instituții muzeale importante – Muzeul de Artă și Muzeul Național al Poliției Române. Începând cu anul 1986 sediul său este monumentalul edificiu al fostului Tribunal sau Palat de Justiție, ridicat în primii ani ai secolului trecut.
Spațiul vast de la parterul clădirii este rezervat expozițiilor temporare și evenimentelor publice, în vreme ce sălile de la etaj, în număr de zece, sunt destinate expoziției permanente.
Circuitul muzeului începe cu sălile aflate pe latura nordică, expunerea ilustrând practic toate perioadele istorice majore, din Paleolitic și până spre finele Primului Război Mondial. Dintre obiectele cele mai interesante pe care le putem admira în primele încăperi, amintim colierul din cuarț aventurin descoperit la Gorgota (epoca bronzului), cazanul hunic de la Ionești (secolul V d.Hr.), precum și o monoxilă (barcă scobită într-un singur trunchi de copac) din secolele XVII-XVIII, aflată în centrul celei de-a patra săli. La fel de interesantă este și sala intermediară decorată cu panoplii și străjuită de armurile de cavaleri medievali, reconstituite. Sălile următoare completează fresca istoriei orașului, cele mai valoroase exponate (obiecte de podoabă, costume, ceramică și arme) ilustrând perioadele de maximă extindere și înflorire a orașului din secolul al XVII-lea și până în prima decadă a veacului următor.
După sfârșitul perioadei fanariote, Târgoviștea cunoaște nemijlocit marile evenimente ale istoriei românești din veacul al XIX-lea – mișcarea lui Tudor Vladimirescu din 1821, Revoluția de la 1848 și Unirea Principatelor –, prezentate succint în sălile a șaptea și a opta. Ultima sală este dedicată familiei regale a României şi celor două evenimente majore ale istoriei românilor: Războiul de Independenţă de la 1877-1878 şi Primul Război Mondial (1916-1918).
Cabinetul numismatic deschis de curând la etaj întregește acest periplu istoric, prezentând o valoroasă colecție monetară, dar și obiecte de podoabă descoperite în oraș sau în împrejurimi.